SEES.NL/2015 ga naar SEES.nl
expeditie 2022

Translate 

Volg ons op:

Informatie voor:  

sponsoren

donateurs

pers


Laatste nieuws

Netherlands Scientific Expedition Edgeøya Spitsbergen

Contact informatie
startpagina
historie
edgeøya
oude gegevens
nieuwe gegevens
media
de expeditie
deelnemers
vooraf
waarom edgeøya?
organisatie
sponsoren

startpagina > waarom edgeøya? > 0

nieuws opgeven inloggen

Van 1968 tot en met 1988 was er een Nederlandse onderzoeksbasis op Edge°ya. Het begon met een overwintering van vier Nederlanders om ijsbeeronderzoek te doen. Daarna zijn er vele zomers Nederlandse wetenschappers en studenten geweest die ecologische gegevens verzamelden. Uniek was het onderzoek aan rendieren, waarbij vegetatieopnamen, rendierwaarnemingen en skeletresten werden gecombineerd. In het boek Permanence in diversity is de geschiedenis van dit station opgeschreven en is oa. de vegetatiekaart gepubliceerd. Nog steeds zijn er veel verzamelde gegevens niet gepubliceerd. Een nieuwe expeditie zal op basis van deze oude waarnemingen veranderingen constateren en bijdragen aan unieke gegevenssets over de gevolgen van klimaatverandering.

Edge°ya is genoemd naar de Engelse kapitein Thomas Edge, die het in 1616 in kaart heeft gebracht. Inmiddels weten we dat de zuidkust van het eiland in 1614 door de Nederlandse walvisvaarder Joris Carolus is ontdekt en in kaart is gebracht. Hij heeft het benoemd als onbekende cust maar zijn ontdekking niet geclaimd.

Edge°ya heeft een grote gletsjer, een ijsvrije hoogvlakte en een levendige groene kust, maar ligt zo afgelegen dat er sinds het Nederlands station weinig onderzoek is gebeurd. Pas nu raakt het oosten van Spitsbergen weer in de belangstelling waarbij de meeste onderzoekers richting pakijs gaan en dit eiland nog links laten liggen. Het is een unieke weinig bezochte wildernis, maar ook hier wordt de natuur be´nvloedt door mensen door mondiale problemen die door mensen veroorzaakt worden zoals vervuiling en klimaatverandering.

Nederland behoort tot de eerste ondertekenaars van het Verdrag van Spitsbergen waarmee het afzag van Nederlandse soevereigniteit over de gehele archipel, maar wel rechten verkreeg tot exploitatie en toegang. Momenteel is het Nederlands belang een goede bescherming en behoud van de wildernis. Met deze expeditie leveren we een bijdrage aan dit belang, maar laten we ook zien dat we ons nog steeds verantwoordelijk voelen als verdragspartner.

> Lees verder ... 

Laatste nieuws

Overzicht van alle pagina's

Verdwaald op de website?

 
Vragen?

Hier uw logo?

Hoe wordt ik donateur?


Les voor scholieren

We deden mee aan de

> Lees meer...

WILLEM BARENTSZ POOLINSTITUUT> Lees meer...

Samenwerkingsverband van poolonderzoekers in Nederland.

ARCTISCH CENTRUM

Het Arctisch Centrum van de Rijkskuniversiteit Groningen bestaat in 2015 al 45 jaar.


> Lees meer...

MET MEDEWERKING VAN
Publicaties van oude expedities naar Edgeøya kun je hier bekijken.

> Lees meer...


Contact

seespits@gmail.com

POOLSTATION.NL

Beleef de activiteiten mee op het Nederlands Poolstation op Spitsbergen.

> Lees meer...


Post adres

Arctisch Centrum, SEES,
Aweg 30, 9718 CW Groningen
tel. 050-363 6834

http://www.sees.nl/2015
http://www.sees.nl/2020
publieksdag 25 januari 2020