SEES.NL/2015 ga naar SEES.nl
expeditie 2022

Translate 

Volg ons op:

Informatie voor:  

sponsoren

donateurs

pers


Laatste nieuws

Netherlands Scientific Expedition Edgeøya Spitsbergen

Contact informatie
startpagina
historie
edgeøya
oude gegevens
nieuwe gegevens
media
laatste nieuws
twitter
facebook
slot event
academische jaarprijs
over de expeditie
televisie
weblogs
radio
kranten
websites
overig

media > over de expeditie > websites

nieuws opgeven inloggen


Met NPO Doc op expeditie naar het poolgebied

Op zondag 23 en maandag 24 augustus op NPO Doc

SEES.NL
Tussen 19 en 28 augustus vertrekken zeventig Nederlanders naar Spitsbergen voor de grootste Nederlandse poolexpeditie ooit. Behalve vijftig wetenschappers gaan er ook bekende Nederlanders zoals D66-politica Stientje van Veldhoven en dichter Ramsey Nasr mee op de missie die door de Rijksuniversiteit Groningen werd geïnitieerd. Doel van de expeditie is het verzamelen van ecologische gegevens in het gebied dat de afgelopen jaren aanzienlijk warmer is geworden. Door de nieuwe onderzoeksgegevens te vergelijken met die van 25 tot 45 jaar geleden moet de expeditie een goed beeld geven van de gevolgen van klimaatverandering.
NPO Doc sluit aan bij deze expeditie met twee documentaires over eerdere wetenschappelijke expedities naar Spitsbergen en Jan Mayen, ‘Between Mars and Svalbard’ en ‘Expeditie naar Jan Mayen’. Beiden zijn niet eerder op de Nederlandse televisie uitgezonden.

Wetenschappers met de marine naar Jan Mayen
In de voetsporen van de zeventiende-eeuwse ontdekkingsreizigers In 2014 nodigde de Koninklijke Marine een groep wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen uit om mee te gaan op een expeditie naar het Noorse eiland Jan Mayen. De expeditie naar het geïsoleerde eiland in het poolgebied moest geologen en biologen inzicht verschaffen in de ecologische omstandigheden op het eiland. In Expeditie naar Jan Mayen (Kolijn van Beurden, 2014) volgen we diverse gepassioneerde geologen en biologen die onderzoek doen op het gebied van de veranderde flora en fauna sinds de laatste Nederlandse expeditie naar dit gebied in de jaren tachtig. Daarnaast deden diverse archeologen onderzoek naar het zeventiende-eeuwse Nederlandse walvisvaartstation op het eiland. Prof. Dr. Louwrens Hacquebord van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen zal binnenkort een boek publiceren over deze expeditie.
Uitzending o.a. op zondag 23 augustus om 16.00 uur

Marslandschap op Aarde
Afgaande op foto’s van het landschap van de planeet Mars gemaakt door ruimtesondes, blijkt dat in het poolgebied vergelijkbare landschappen bestaan. Reden voor een aantal Portugese wetenschappers om onderzoek te doen naar de ecologische omstandigheden en geologie op Spitsbergen in de hoop dat zij hierdoor inzicht kunnen krijgen in de natuurlijke omstandigheden op de planeet Mars. De documentaire Between Mars and Svalbard (Maarten Roos en Margarida Serote, Portugal, 2012) volgt twee groepen wetenschappers die elk hun eigen expertise inzetten in het onherbergzame landschap van Spitsbergen om nieuwe inzichten te verkrijgen in de mogelijkheid van leven op de onbereikbare planeet.
Uitzending o.a. op maandag 24 augustus om 19.30 uur

Klik hier voor meer informatie op onze website.

NPO Doc is te bekijken op de volgende manieren:
Live stream op het internet:http://www.npodoc.nl
Bij CAIWAY op: kanaal 118
Bij Interactieve tv van KPN: kanaal 102
Bij Ziggo/UPC: kanaal 212
Bij Delta: kanaal 35


 

Laatste nieuws

Overzicht van alle pagina's

Verdwaald op de website?

 
Vragen?

Hier uw logo?

Hoe wordt ik donateur?

 
We deden mee aan de

> Lees meer...

WILLEM BARENTSZ POOLINSTITUUT

> Lees meer...

ARCTISCH CENTRUM

> Lees meer...



Lees meer op facebook


Publicaties
Twitter
Facebook
Slot event
Academische Jaarprijs
Archief


VIDEO OVER HET DOEL VAN DE EXPEDITIE
POOLSTATION.NL

Beleef de activiteiten mee op het Nederlands Poolstation op Spitsbergen. > Lees meer...


Post adres

Arctisch Centrum, SEES,
Aweg 30, 9718 CW Groningen
tel. 050-363 6834
seespits@gmail.com