SEES.NL/2020

for navigation see end of page

voor navigeren ga naar het einde van de pagina

http://www.sees.nl/2015
http://www.sees.nl/2020

SEES expeditie met een jaar uitgesteld

SEES expedition one year postponed due to corona pandemic: 6-15 Aug 2021


Vanwege de coronacrisis is besloten de tweede Netherlands Scientific Expedition Edgeøya Spitsbergen (SEES.nl/2020) expeditie, die zou plaatsvinden van 3 tot 12 augustus 2020, met een jaar uit te stellen. De komende expeditie zal daarom plaatsvinden van 6 tot 15 augustus 2021. Dit besluit is genomen omdat de Noorse autoriteiten tot minimaal 20 augustus Spitsbergen hebben gesloten voor cruisetoerisme.

Het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen en NWO scharen zich achter dit besluit dat Oceanwide Expeditions heeft genomen. Oceanwide Expeditions, die de expeditie met hun schip m/v Ortelius zal faciliteren, is door de coronapandemie geconfronteerd met lastige logistieke en veiligheidsproblemen. Ook de organisatoren van het Arctisch Centrum voorzagen dat uitstel van een jaar een betere optie was. De deelnemers, waaronder de minister van OCW, zijn op de hoogte van dit besluit gesteld. Uiteraard blijven ze van harte uitgenodigd voor de expeditie in 2021.

Doel van de SEES-expedities
Door klimaatverandering verandert de wereld snel. Deze expeditie is een kans om een in kaart gebracht onderzoeksgebied, dat 40 jaar onberoerd is gebleven, opnieuw te onderzoeken. Door datavergelijkingen van het laatste bezoek van Nederlandse onderzoekers uit 2015 moet er inzicht komen in de snelle veranderingen in de Poolgebieden. Edgeøya is een afgelegen eiland aan de extra koude oostkant van de Spitsbergen archipel. Van 1968 tot 1986 was er een klein Nederlands onderzoekstation.

Informatie voor de deelnemers van de komende expeditie in het Engels.
Videoverslag van de SEES.nl/2015 expeditie.
Achtergronden van de SEES.nl expedities.
Video's van de publieksdag 25 januari 2020
Laatste nieuws via twitter


Via twitter kunt u het laatste nieuws volgen. Geef uw eigen tweets de toevoeging @seesnl zodat ze hier verschijnen, of #seesnl als u iets over de expeditie wilt melden.


Oorspronkelijk wilden we van 3 tot 12 augustus 2020 de tweede SEES expeditie uitvoeren, maar de pandemie heeft de plannen een jaar uitgesteld. De nieuwe datum is van 6 tot 15 augustus 2021. Dan gaan we de succesvolle grootste Nederlandse poolexpeditie uit 2015 herhalen. We gaan terug naar de zuidoost kant van Spitsbergen om de veranderingen vast te leggen. Het concept is net als in 2015. In totaal 50 wetenschappers en 50 toeristen nemen deel aan deze expeditie. Inmiddels is de gemiddelde temperatuur aldaar weer meerdere graden gestegen.

Voor de voorbereidingen hebben we een Engelstalige website met veel praktische informatie alhier. Deze website probeert een overzicht te houden van alle gebeurtenissen. Zie het menu onderaan deze pagina.

Practical and extra information about the expedition, including information for participants and about the science projects can be found here.

SEES.nl/2015 SEES.nl/2020 information

video NOS journaal
publieks informatie
gletsjer meetmast
expedities 1968 1977

information on RuG site
important dates for participants
research plans
SEES in het nieuws
video's publieksdag 25-jan-2020

nieuwsbrieven
twitter
facebook
contact us